De kracht van het spelen2021-05-05T16:21:12+00:00

Vooraf

Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van je hond, want tijdens spel leert jouw hond belangrijke vaardigheden voor de rest van het leven en het is belangrijk voor de relatie die je hebt met je hond. Werkelijk alles kan door middel van spel geleerd worden, de meest natuurlijke vorm van leren. Spelen is dan ook niet alleen leuk en ontspannend maar ook nog eens noodzakelijk. Spelen zorgt voor plezier, er komen hormonen vrij die ‘goed’ voelen. Wist je dat speelse dieren veel beter met stress om kunnen gaan? Speel jij samen met je hond dan leren jullie elkaar goed kennen én leert de hond vertrouwen te hebben in zichzelf en in jou. Mits goed gespeeld natuurlijk!

puppies

Jonge dieren

Dieren spelen op hetzelfde moment dat er ontwikkeling plaatsvindt in de hersenen, wat ons vertelt dat spelen belangrijk kan zijn voor de hersengroei. Motorisch spel, wat we al zien bij bijzonder jonge pups, begint en eindigt wanneer het lichaam en hersenen dit ontwikkelen of eindigen. Tijdens spelen met nestgenoten leren ze hoe hard ze mogen bijten, wanneer het te hard ging ( de bijtrem) hoe je je excuses aanbiedt en onmisbaar veel andere belangrijke sociale lessen. Dat geldt ook wanneer de hond met mensen speelt. Spel is onlosmakelijk verbonden met ontwikkeling. Spelen geeft gelegenheid om op hun manier de wereld te ontdekken en vaardigheden op te doen op motorisch, cognitief, sociaal en emotioneel gebied voor de rest van hun leven.

Spel voor het volwassen dier

Wanneer het dier de volwassen leeftijd bereikt kan het zijn dat het niet of veel minder met soortgenoten speelt. Sommige rassen blijven echter tot op hoge leeftijd speels en worden nooit volwassen. Wat voor spel het dier leuk vindt is in hoge mate afhankelijk van de erfelijke aanleg van je hond. Onderdelen van het jachtpatroon van je dier zijn genetisch uitvergroot of juist weggefokt. Door hun achtergrond en karakter heb je honden die het heerlijk vinden om te rennen zoals windhonden, niets liever doen dan voor jou te zoeken en apporteren zoals de retrievers en honden die het heerlijk vinden om te stoeien met hun lichaam zoals de bulltypes.

De ouder wordende of revaliderende hond

Voor ouder wordende honden of revaliderende honden zijn wilde spelletjes, lange wandelingen, hard achter de bal aanrennen allemaal minder geschikt. Dat wil echter niet zeggen dat hij de dagen lusteloos in zijn mand hoeft door te brengen. Juist voor deze honden is het belangrijk om ze geestelijk bezig te houden met gematigde fysieke inspanning. Aangepast spel is een ware must waarmee je de kwaliteit van leven van je hond kan bevorderen.

Dus waarom is spelen eigenlijk belangrijk? 

   Je hond wordt sociaal vaardiger
   Je hond wordt emotioneel vaardiger
   Wordt daadwerkelijk slimmer! 
   Leert en ontwikkelt de beweging en brein van het lichaam
   Spel verstevigd de band met je hond
   Spelen is een fantastische beloning
    Stimuleert goed gedrag en een goede gehoorzaamheid
    Er komen hormonen vrij die goed voelen, bij jullie allebei!
   Spel kan angst en onzekerheid overwinnen
   Voorkomt ongewenst gedrag door verveling

Tijd om te spelen, toch?